Viernes, Marzo 29, 2024
Follow Us
Jueves, 17 Marzo 2016 20:10

El Parlament pide por unanimidad cambiar el sistema de elección de CCMA y CAC

[La Vanguardia]

El Parlament ha aprobado una moción en la que, en uno de sus puntos aprobados por unanimidad, se incide en la necesidad de cambiar el sistema de elección de los miembros del consejo de dirección de la Corporación Catalana de Medios Audiovisuales (CCMA) y del Consejo Audiovisual de Cataluña (CAC).

La moción, presentada por el PSC y que finalmente ha incluido enmiendas y transacciones de JxS y SíQueEsPot, ha visto aprobados por unanimidad cuatro de sus cinco puntos, si bien se ha tumbado el último punto que instaba a analizar la "pluralidad de contenidos y ponderación en la diversidad de voces" en los programas de los canales de la CCMA, "especialmente en los espacios de tertulia".

Más allá de este punto, el Parlament ha aprobado así instar al Govern a que, en base al nuevo marco que establezcan los presupuestos de 2016, trabaje para acordar, en el plazo de tres meses, un nuevo contrato programa con la CCMA que "contemple la estabilidad financiera y la viabilidad económica" del organismo.

Un nuevo contrato programa que deberá especificar los objetivos concretos y los instrumentos para el cumplimiento de todas las misiones de servicio público establecidos en la Ley de la CCMA.

También deberá dar cumplimiento al mandato del Parlament en lo referente a la contratación de producción externa y deberá contener indicadores de calidad, gestión, audiencias y accesibilidad.

Por último, el nuevo contrato deberá desarrollarse con el "máximo nivel de acuerdo y consenso" con los representantes de los comités de empresa de TV3 y Catalunya Ràdio en los temas que afecten a la equiparación de plantillas y proyecto de confluencia de redacciones, de acuerdo con lo que fija la Ley de la CCMA.

 

El texto de la moción:

 

1. El Parlament de Catalunya insta el Govern a:
a) Treballar, dins el nou marc que estableixin els pressupostos per a l’any 2016, per a acordar, en el termini de tres mesos, un nou contracte programa amb la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que tingui en compte l’estabilitat financera i la viabilitat econòmica de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
b) Garantir que el nou contracte programa a què fa referència la lletra a incorpora els aspectes següents:
1r. Especificar i identificar els objectius concrets per a complir totes les missions de servei públic establertes per l’article 26 de la Llei 22/2005, del 29 de desembre, de la comunicació audiovisual de Catalunya, i els instruments amb què els ha d’assolir.
2n. Complir el mandat del Parlament pel que fa la contractació de producció externa i contenir indicadors de qualitat, gestió, audiències i accessibilitat.
3r. Desenvolupar-se amb el màxim grau d’acord i consens amb els representants dels comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio en els temes que afecten l’equiparació de plantilles i projecte de confluència de redaccions, d’acord amb el que fixa la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
2. El Parlament de Catalunya, pel que fa als recents nomenaments en l’estructura executiva de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (que inclou el responsable del Procés de Confluència a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, el director de l’Àrea d’Esports dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l’adjunt a la Direcció de TV3 i cap de Continguts i Programes, el director de Continguts de Catalunya Ràdio i el cap d’Informatius de TVC, i també els directors de la televisió i la ràdio públiques), insta el Govern de la Generalitat i el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a complir el que determina la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, pel que fa a la paritat de llurs membres.
3. El Parlament de Catalunya constata la conveniència de prendre les iniciatives legislatives pertinents per a reformar la Llei 11/2007, de l’11 d’octubre, de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i la Llei 2/2002, del 4 de maig, del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que van ésser modificades per mitjà del Decret llei 2/2010, del 30 de març, i de la Llei 2/2012, del 22 de febrer, de modificació de diverses lleis en matèria audiovisual, amb l’objectiu de revertir el sistema d’elecció per majoria absoluta en segona votació i mantenir els preceptes de les lleis originals que determinen l’elecció únicament per majoria de dos terços dels diputats, i també que la proposta dels membres hagi d’ésser signada per tres grups parlamentaris com a mínim. Aquestes iniciatives legislatives també haurien de permetre aprofundir en altres millores i actualitzacions d’aquestes lleis, que van ésser aprovades amb un ampli consens i que, amb llur retorn, han de crear les condicions necessàries per a emprendre un ampli debat sobre el futur del sector audiovisual, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals en tots els seus àmbits.
Palau del Parlament, 17 de març de 2016

Teledetodos

Teledetodos es un Grupo de investigación que agrupa a profesionales, académicos, investigadores y a todos aquellos ciudadanos o colectivos interesados en un auténtico servicio público de comunicación audiovisual y multimedia. Este sitio pretende ser un foro de referencia y documentación para todos los interesados en el sector de la comunicación y sus contenidos y publicaciones están abiertos a la participación ciudadana.


Teledetodoslogo

Teledetodos es un Grupo de investigación que agrupa a profesionales, académicos, investigadores y a todos aquellos ciudadanos o colectivos interesados en un auténtico servicio público de comunicación audiovisual y multimedia. Este sitio pretende ser un foro de referencia y documentación para todos los interesados en el sector de la comunicación y sus contenidos y publicaciones están abiertos a la participación ciudadana.

Log in or Sign up